mariwanna

mariwanna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

SUPERPRZEPIS

Placki cukiniowe z czarnuszką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tradycyjne placki z cukinii dzięki dodatkowi mięty, pietruszki i czarnuszki zyskały nowy smak. Mnie najbardziej smakowały podane z sosem jogurtowym

Placki cukiniowe z czarnuszką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki cukiniowe z czarnuszką

 

 

  • sos jogurtowy:
  • 150 ml jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • sok z cytryny do smaku (ok 1 łyżki)
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Sposób przygotowania:

Placki cukiniowe z czarnuszką
Do przygotowania placków lepiej wybrać młodą cukinię, która nie ma jeszcze w środku twardych pestek.

Cukinie umyłam, osuszyłam, starłam na tarce o dużych oczkach, odcisnęłam z nadmiaru soku.

Do cukinii dodałam jajko, mąkę, przyprawy, czarnuszkę, posiekaną natkę i miętę. Wymieszałam.

Na patelni rozgrzałam niewielka ilość oleju, łyżką wykładałam placki. Smażyłam na średnik/małym ogniu na rumiano z każdej strony.

Smażenie na małym ogniu sprawia, że cukinia jest dobrze wysmażona, a placki nie są surowe w środku.

Po usmażeniu osączyłam na papierowym ręczniku.

Składniki sosu wymieszałam.

Placki podałam z sosem jogurtowym.

Smacznego!
Placki cukiniowe z czarnuszką
Cukinie umyłam, osuszyłam, starłam na tarce o dużych oczkach
Placki cukiniowe z czarnuszką
Do cukinii dodałam jajko, mąkę, przyprawy, czarnuszkę
Placki cukiniowe z czarnuszką
oraz posiekaną natkę pietruszki i listki mięty
Placki cukiniowe z czarnuszką
wszystko wymieszałam, smażyłm na małym ogniu