Sposób przygotowania:
Placki cukiniowe z czarnuszką
Do przygotowania placków lepiej wybrać młodą cukinię, która nie ma jeszcze w środku twardych pestek.
Cukinie umyłam, osuszyłam, starłam na tarce o dużych oczkach, odcisnęłam z nadmiaru soku.
Do cukinii dodałam jajko, mąkę, przyprawy, czarnuszkę, posiekaną natkę i miętę. Wymieszałam.
Na patelni rozgrzałam niewielka ilość oleju, łyżką wykładałam placki. Smażyłam na średnik/małym ogniu na rumiano z każdej strony.
Smażenie na małym ogniu sprawia, że cukinia jest dobrze wysmażona, a placki nie są surowe w środku.
Po usmażeniu osączyłam na papierowym ręczniku.
Składniki sosu wymieszałam.
Placki podałam z sosem jogurtowym.
Smacznego!
Cukinie umyłam, osuszyłam, starłam na tarce o dużych oczkach, odcisnęłam z nadmiaru soku.
Do cukinii dodałam jajko, mąkę, przyprawy, czarnuszkę, posiekaną natkę i miętę. Wymieszałam.
Na patelni rozgrzałam niewielka ilość oleju, łyżką wykładałam placki. Smażyłam na średnik/małym ogniu na rumiano z każdej strony.
Smażenie na małym ogniu sprawia, że cukinia jest dobrze wysmażona, a placki nie są surowe w środku.
Po usmażeniu osączyłam na papierowym ręczniku.
Składniki sosu wymieszałam.
Placki podałam z sosem jogurtowym.
Smacznego!
SylaUla