Sposób przygotowania:
Cydrowy chlebek z bakaliami1.
Wsypać do miski mąkę pszenną chlebową typu 1050.
2.
Dosypać słonecznik, pistacje, żurawinę suszoną oraz pokrojone suszone morele, wymieszać.
3.
Wsypać sól morską jodowaną, za każdym razem mieszać.
4.
Wlać miód spadziowy, wymieszać łyżką drewnianą.
5.
Świeże drożdże poskubać w palcach, wsypać do miski i dokładnie wymieszać.
6.
Na końcu wlać cydr jabłkowy wymieszany z wodą.
7.
Bardzo dokładnie wymieszać wszystkie składniki i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
8.
Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do foremek silikonowych i pozostawić jeszcze na około 15 minut.
9.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.
10.
Wystudzić na kratce.
11.
Smacznego !
SylaUla