Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 309]

Cydrowy chlebek z bakaliami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tym razem upiekłam chlebek na cydrze jabłkowym z dodatkiem moich ulubionych bakalii. W smaku bardzo dobry, polecam na śniadanko z ulubionymi konfiturami.

Cydrowy chlebek z bakaliami

Składniki:

Cydrowy chlebek z bakaliami

 

Sposób przygotowania:

Cydrowy chlebek z bakaliami

1.

Cydrowy chlebek z bakaliami
Wsypanie do miski mąki pszennej chlebowej

Wsypać do miski mąkę pszenną chlebową typu 1050.

2.

Cydrowy chlebek z bakaliami
Dosypanie słonecznika, pistacji, żurawiny i moreli

Dosypać słonecznik, pistacje, żurawinę suszoną oraz pokrojone suszone morele, wymieszać.

3.

Cydrowy chlebek z bakaliami
Wsypanie soli morskiej jodowanej i wymieszanie

Wsypać sól morską jodowaną, za każdym razem mieszać.

4.

Cydrowy chlebek z bakaliami
Wlanie miodu spadziowego i wymieszanie łyzką

Wlać miód spadziowy, wymieszać łyżką drewnianą.

5.

Cydrowy chlebek z bakaliami
Poskubanie świeżych drożdży w palcach i dodanie do pozostałych składników

Świeże drożdże poskubać w palcach, wsypać do miski i dokładnie wymieszać.

6.

Cydrowy chlebek z bakaliami

Na końcu wlać cydr jabłkowy wymieszany z wodą.

7.

Cydrowy chlebek z bakaliami

Bardzo dokładnie wymieszać wszystkie składniki i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.

8.

Cydrowy chlebek z bakaliami

Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do foremek silikonowych i pozostawić jeszcze na około 15 minut.

9.

Cydrowy chlebek z bakaliami

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.

10.

Cydrowy chlebek z bakaliami

Wystudzić na kratce.

11.

Cydrowy chlebek z bakaliami

Smacznego !