WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Keks mocno bakaliowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybki i zdrowy keks, składający się prawie z samych orzechów i suszonych bakalii. Bardzo trwały i smaczny.

Keks mocno bakaliowy

Składniki:

Keks mocno bakaliowy

 

  • 25 dkg mieszanki orzechów
  • 32dkg mieszanki suszonych owoców
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jaja

Sposób przygotowania:

Keks mocno bakaliowy
Suszone owoce i orzechy przekładamy do miski. Wsypujemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wszystko razem mieszamy.

Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym i wsypujemy do nich bakalie z suchymi składnikami. Dokładnie mieszamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Dość mocno dociskamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni.

Pieczemy ok 50 minut, uważając, by góra się nie przypaliła.