BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Mój mocno bakaliowy keks

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mój keks który polecam jest delikatny ,wilgotny, pełen bakalii oraz smaczny. Mówię Wam że na jednym kawałku się nie skończy.

Mój mocno bakaliowy keks Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Mój mocno bakaliowy keks

 

  • mąka pszenna 450 g,
  • cukier 200 g,
  • jajka 2 szt,
  • mleko 1 szkl,
  • masło lub margaryna 120 g,
  • proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki,
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
  • dodatkowo;
  • bakalie różne 250 g,
  • orzechy włoskie posiekane 1/2 szkl,
  • cukier puder 2 łyżki,

Sposób przygotowania:

Mój mocno bakaliowy keks
Masło lub margarynę rozpuszczamy na niewielkim ogniu.

Po rozpuszczeniu dodajemy cukier , ucieramy a następnie lekko studzimy.

Dodajemy jajka i ponownie ucieramy.

Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą , całość dokładnie mieszamy dodając dużo różnych bakalii oraz obrane drobno posiekane orzechy włoskie.

Po dokładnym wymieszaniu masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy około 55 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Po upieczeniu i wystudzeniu keks oprószamy cukrem pudrem, dekorujemy bakaliami.
Mój mocno bakaliowy keks
Masło lub margarynę roztapiamy, dodajemy cukier ucieramy a następnie studzimy
Mój mocno bakaliowy keks
Do wystudzonej masy dodajemy jajka i ponownie ucieramy
Mój mocno bakaliowy keks
Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia
Mój mocno bakaliowy keks
Dodajemy bardzo dużo różnych bakalii oraz obrane,drobno posiekane orzechy włoskie
Mój mocno bakaliowy keks
Masę przekładamy do kek-sówki wyłożonej papierem do pieczenia
Mój mocno bakaliowy keks
Pieczemy około 55 minut w 180 stopniach
Mój mocno bakaliowy keks
Gotowy keks opruszamy cukrem pudrem i dekorujemy bakaliami

Tagi:

deser ciasto keks