madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 574]

Sernik z brzoskwiniami, makiem i kokosem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sernik składający się z kilku warstw. Kruche ciasto na którym znajdują się brzoskwinie i serowa warstwa. Następnie część makowa i kokosowa a na wierzchu pozostałe ciasto.

Sernik z brzoskwiniami, makiem i kokosem

Składniki:

Sernik z brzoskwiniami, makiem i kokosem

Kruche

Serowa warstwa

  • 1/2 kg sera z wiaderka
  • 250 g mascarpone
  • 1 jajko
  • 15 dag cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 cukier waniliowy

Makowo kokosowe

  • 5 białek
  • 1 szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 140 g maku
  • 100 g wiórek kokosowych

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Sernik z brzoskwiniami, makiem i kokosem

ETAP 1:

Sernik z brzoskwiniami, makiem i kokosem
Wkładamy składniki do miski i zagniatamy ciasto

Do miski przesiewamy mąkę pszenną dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na pół i wkładamy do zamrażarki na około 2 do 3 godzin.

ETAP 2:

Sernik z brzoskwiniami, makiem i kokosem
Na podpieczonym cieście ułożyć pokrojone owoce

Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Zetrzeć na tarce połowę ciasta i zapiec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Na cieście ułożyć osaczone z zalewy i pokrojone na kawałki brzoskwinie.

ETAP 3:

Sernik z brzoskwiniami, makiem i kokosem
Miksujemy w misce wszystkie składniki na masę serową

Do miski miksera wkładamy składniki na masę serową i miksujemy ale nie zbyt długo aby nie napowietrzyc.

ETAP 4:

Sernik z brzoskwiniami, makiem i kokosem
Ubite białka mieszamy z makiem i wiórkami kokosowymi

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie dodawać po łyżce cukru cały czas ubijając. Na końcu za pomocą szpatułki wymieszać z makiem i wiórkami kokosowymi. Ułożyć na masie serowej.

ETAP 5:

Sernik z brzoskwiniami, makiem i kokosem
Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto

Na pianę ścieramy na tarce o dużych oczkach pozostałe ciasto. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni i piec przez 60-70 minut.