Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Sernik z nutką piernika

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny, puszysty i aromatyczny sernik na kakaowym cieście z dodatkiem przyprawy do piernika. Polecam.

Sernik z nutką piernika

Składniki:

Sernik z nutką piernika

 

  • Ciasto:
  • 30 dag mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 15 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżeczki przyprawy do pierników

 

  • Masa serowa
  • 130 dag sera twarogowego
  • 150 ml śmietany 30%
  • 100 ml mleka
  • 8 jajek
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 ml oleju
  • 1 szkl cukru
  • 200 ml likieru adwokat
  • 2-3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • ekstrakt waniliowy do smaku
  • Pozostałe
  • 10 dag czekolady gorzkiej
  • 5 dag czekolady deserowej
  • 1 łyżka śmietany 30%
  • 1 łyżka spirytusu
  • ozdoby dekoracyjne

Sposób przygotowania:

Sernik z nutką piernika

Ciasto:

Sernik z nutką piernika
Wszystkie składniki ciasta razem połączyć.

Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać, wymieszać z przyprawą do piernika, posiekać z masłem. Dodać żółtka i cukier puder, zagnieść ciasto.

Rozwałkować, ułożyć na blaszce z bokami wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 21/35 cm. nakłuć widelcem, włożyć na 40-50 minut do lodówki. Następnie wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15 minut do. Podpieczone ciasto ostudzić.

Masa serowa:

Sernik z nutką piernika
Całe jajka dokładnie zmiksować z dodatkiem cukru

Ser 2 razy zmielić w maszynce do mięsa. Jajka z cukrem zmiksować.

ETAP 3:

Sernik z nutką piernika
Do zmiksowanego sera z jajkami dodać śmietanę

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno.

Zmiksowane jajka wymieszać z serem, budyniem, mąką ziemniaczaną i olejem, połączyć z ubitą śmietaną.

ETAP 4:

Sernik z nutką piernika
Dodać pozostałe składniki, delikatnie połączyć

Dodać obtoczoną w odrobinie mąki skórkę pomarańczową i aromat. Miksując na wolnych obrotach cienkim strumykiem wlewać likier.

ETAP 5:

Sernik z nutką piernika

Tak przygotowaną masę serową wylać na podpieczone ciasto i włożyć do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Piec około 65-70 minut. Upieczony sernik ostudzić przy lekko uchylonym piekarniku.

Czekolady połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, połączyć ze śmietanką i spirytusem, wymieszać, oblać zimny sernik, ozdobić.