Sposób przygotowania:
Sernik z nutką piernikaCiasto:
Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać, wymieszać z przyprawą do piernika, posiekać z masłem. Dodać żółtka i cukier puder, zagnieść ciasto.
Rozwałkować, ułożyć na blaszce z bokami wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 21/35 cm. nakłuć widelcem, włożyć na 40-50 minut do lodówki. Następnie wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15 minut do. Podpieczone ciasto ostudzić.
Masa serowa:
Ser 2 razy zmielić w maszynce do mięsa. Jajka z cukrem zmiksować.
ETAP 3:
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno.
Zmiksowane jajka wymieszać z serem, budyniem, mąką ziemniaczaną i olejem, połączyć z ubitą śmietaną.
ETAP 4:
Dodać obtoczoną w odrobinie mąki skórkę pomarańczową i aromat. Miksując na wolnych obrotach cienkim strumykiem wlewać likier.
ETAP 5:
Tak przygotowaną masę serową wylać na podpieczone ciasto i włożyć do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Piec około 65-70 minut. Upieczony sernik ostudzić przy lekko uchylonym piekarniku.
Czekolady połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, połączyć ze śmietanką i spirytusem, wymieszać, oblać zimny sernik, ozdobić.
biedroneczki
ciasteczka
skuter5