Sposób przygotowania:
Piegusek a'la keks
Masło rozpuścić i wystudzić. Białka przelać do miski. Dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Następnie porcjami dodawać cukier, ubijać aż się rozpuści. Potem dodać mak i zmiksować. Dodawać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wystudzone roztopione masło. Wymieszać dokładnie łyżką.
Mieszankę keksową oprószyć mąką ziemniaczaną. Dodać do ciasta i ponownie wymieszać łyżką aby składniki się połączyły.
Keksówkę 30x10 natłuścić i oprószyć bułkę tartą, przełożyć masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 C i piec ok 35 minut, do suchego patyczka, funkcja góra-dół. Po wystudzeniu dowolnie udekorować. Szklanka o pojemności 250 ml.
Mieszankę keksową oprószyć mąką ziemniaczaną. Dodać do ciasta i ponownie wymieszać łyżką aby składniki się połączyły.
Keksówkę 30x10 natłuścić i oprószyć bułkę tartą, przełożyć masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 C i piec ok 35 minut, do suchego patyczka, funkcja góra-dół. Po wystudzeniu dowolnie udekorować. Szklanka o pojemności 250 ml.
marietta