Sposób przygotowania:
Keks majonezowy
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić a następnie dodać cukier i ubijać na lśniąca masę aż cukier się rozpuści. Do białek dodawać po jednym żółtku poprzednie wtedy gdy wcześniejsze połączy się z masą.
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i miksując wsypywać je porcjami do masy jajecznej nie przerywając miksowania. Następnie dodać majonez i wymieszać.
Dodać olejek pomarańczowy i mieszankę keksową, wymieszać z ciastem. Do wyłożonej papierem formy wlać ciasto i piecz około 45- 50 minut w temp. 170 stopni. po upieczeniu ciasto wystudzić i polukrować, dowolnie dekorować.
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i miksując wsypywać je porcjami do masy jajecznej nie przerywając miksowania. Następnie dodać majonez i wymieszać.
Dodać olejek pomarańczowy i mieszankę keksową, wymieszać z ciastem. Do wyłożonej papierem formy wlać ciasto i piecz około 45- 50 minut w temp. 170 stopni. po upieczeniu ciasto wystudzić i polukrować, dowolnie dekorować.
zbysiowa