anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Keks na białkch z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Tanie i do tego smaczne ciasto, w sam raz do codziennej filiżanki kawy czy herbaty. Można za każdym razem użyć innej mieszanki bakalii.

Keks na białkch z bakaliami

Składniki:

Keks na białkch z bakaliami

 

  • mąka tortowa - 1.5 szk.
  • białka - 1.5 szk.
  • rodzynki - 1 szklanka
  • kandyzowana skórka pomarańczowa - 1 szklanka
  • kandyzowane mango – 1/2 szklanki
  • masło, roztopione - ¾ szklanki
  • proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczki
  • cukier puder - 3/4 szklanki
  • ekstrakt z wanilii - 1.5 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Keks na białkch z bakaliami

ETAP 1:

Keks na białkch z bakaliami
Białka ubite z cukrem pudrem na sztywną pianę.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dosypywać partiami cukier puder.

ETAP 2:

Keks na białkch z bakaliami
Mieszankę bakalii wymieszać z przesianą mąką.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez gęste sitko, wymieszać z bakaliami.

ETAP 3:

Keks na białkch z bakaliami
Upieczony i wystudzony keks posypać cukrem pudrem.

Nie przerywając miksowania wlewać roztopione i przestudzone masło. Dodać ekstrakt z wanilii oraz przesianą mąkę z proszkiem i bakaliami. Całość delikatnie wymieszać.

Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach 8x27 cm. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec 50 minut. Upieczone ciasto przestudzić w foremce, a następnie całkowicie wystudzić na kratce kuchennej.


Tagi:

ciasta keks