Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 325]

Keks na soku jabłkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To mój eksperymentalny keks pieczony na soku jabłkowym. Brak przekroju ciasta wiąże się z tym, że był przeznaczony do poczęstowania. Miałam jednak sygnał, że bardzo wszystkim smakował. Polecam ten przepis.

Keks na soku jabłkowym

Składniki:

Keks na soku jabłkowym

Ciasto:

  • 150 g masła
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 jajka wiejskie
  • 160 g mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki do bakalii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 ml soku jabłkowego
  • 100 ml mleka 3,2%

Bakalie:

Posypka:

  • wiórki cukrowe wg uznania

Sposób przygotowania:

Keks na soku jabłkowym

1.

Keks na soku jabłkowym
Pokrojenie masła, dosypanie cukru trzcinowego i waniliowego

Do miski włożyć pokrojone masło, dosypać cukier trzcinowy oraz cukier waniliowy, zmiksować.

2.

Keks na soku jabłkowym
Wbijanie po całym jajku i miksowanie na jednolitą całość

Dodawać po całym jajku, nie przerywając miksowania.

3.

Keks na soku jabłkowym
Wsypanie mąki, proszku do pieczenia oraz soli

Dosypać mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i ponownie zmiksować na jednolitą masę.

4.

Keks na soku jabłkowym
Oprószenie bakalii w mące, dodanie do ciasta i wymieszanie

Bakalie wymieszać w łyżce mąki, a następnie dodać do ciasta. Tym razem wymieszać łopatką silikonową.

5.

Keks na soku jabłkowym
Dolanie soku jabłkowego do ciasta

Wlać sok jabłkowy i znowu wymieszać.

6.

Keks na soku jabłkowym

Na końcu wlać mleko i dokładnie wymieszać łopatką.

7.

Keks na soku jabłkowym

Ciasto przełożyć do foremki ( u mnie aluminiowa, bo ciasto było przeznaczone do poczęstowania ).
Wierzch ciasta posypać wiórkami cukrowymi.

8.

Keks na soku jabłkowym

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez 1 godzinę.

9.

Keks na soku jabłkowym

Smacznego !

Tagi:

keks ciasto