LuKaSz4761

LuKaSz4761

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 344]

Keks owocowy.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przepis na smaczny owocowy keks.

Keks owocowy.

Składniki:

Keks owocowy.

 

  • 1 szklanka pszennej mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczeni
  • pół kostki masła roślinnego
  • 7 żółtek
  • 3 białka
  • 2 i pól szklanki bakalii i owoców z kompotu
  • pól torebki cukru waniliowego
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Keks owocowy.
Na początku owoce z kompotu takie jak śliwki, gruszki, brzoskwinie należy osączyć i pokroić na nie duże kawałki. Dobrze osączone owoce mieszamy z 1/5 mąki. Na puszystą masę ucieramy masło z żółtkami i cukrem. W osobnym naczyniu ubijamy pianę z białek dodając szczyptę soli i dodajemy do piany bakalie i owoce oraz resztę mąki. Wszystko delikatnie mieszamy nie używając w tym celu miksera by za bardzo nie rozdrobnić owoców i bakalii. Ciasto przekładamy do podłużnej formy wyłożonej pergaminem. Formę z ciastem wstawiamy nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut w temperaturze 160 stopni. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i gdy ostygnie możemy polać je polewą.