Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Keks pieczarkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszny wytrawny keks z dodatkiem pieczarek , wędliny i papryki.

Keks pieczarkowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Keks pieczarkowy

 

  • Ciasto :
  • masło - 0,5 kostki
  • jajko - 4 szt.
  • mąka - 20 dag
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • sól - 0,5 łyżeczki

 

  • Farsz:
  • pieczarki - 25 dag
  • cebula - 2 szt.
  • ser żółty - 10 dag
  • wędlina ( u mnie parówki ) - 10 dag
  • czerwona papryka - 1 szt.
  • natka pietruszki - 2 łyżki
  • sól - szczypta
  • olej - 3 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Keks pieczarkowy
Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy z masłem. Wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy. Białka ubijamy , dodajemy sól. Delikatnie mieszamy z ciastem.Ser trzemy na tarce na dużych oczkach. Wędlinę kroimy w kosteczkę. Paprykę wydrążamy , również kroimy w kosteczkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pieczarki czyścimy , kroimy w kosteczkę. Podsmażamy razem z cebulką na niewielkiej ilości oleju. Odstawiamy do ostygnięcia. Paprykę , wędlinę , ser , natkę i ostudzone pieczarki z cebulką dodajemy do ciasta. Mieszamy. Doprawiamy solą , pieprzem i odrobiną papryki. Masę przekładamy do delikatnie wysmarowanej formy keksowej ( ja używałam silikonowej ). Pieczemy ok. 50 min. w temp. 180C. Zajadamy! Smacznego!
Keks pieczarkowy
Pyszny wytrawny keks z dodatkiem pieczarek , wędliny i papryki.
Keks pieczarkowy
Pyszny wytrawny keks z dodatkiem pieczarek , wędliny i papryki.