Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Keks rumowy z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To kolejny mój wypiek z serii keksów. Tym razem postanowiłam go upiec z dodatkiem rumu białego. Wiem, że był bardzo smaczny ( piekłam go dla kogoś do poczęstowania ). Zatem polecam go do kawki, czy też herbatki.

Keks rumowy z bakaliami

Składniki:

Keks rumowy z bakaliami

Ciasto:

  • 150 g masła
  • 120 g cukru kryształu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 jajka wiejskie
  • 160 g mąki krupczatki
  • 1 łyżka mąki do bakalii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 ml rumu białego
  • 100 ml mleka

Bakalie:

Posypka:

  • cukier puder wg uznania

Sposób przygotowania:

Keks rumowy z bakaliami

1.

Keks rumowy z bakaliami
Wsypanie do miski cukru oraz włożenie masła

Do miski włożyć pokrojone masło oraz wsypać dwa rodzaje cukru, zmiksować.

2.

Keks rumowy z bakaliami
Kolejno dodawanie do masy po całym jajku

Dodawać kolejno po jednym całym jajku cały czas miksując.

3.

Keks rumowy z bakaliami
Przesianie do miski mąki oraz proszku do pieczenia

Mąkę przesiać przez sito, dosypać proszek do pieczenia i znowu zmiksować.

4.

Keks rumowy z bakaliami
Oprószenie mąką bakalii, dodanie do ciasta

Bakalie włożyć do osobnej miski, oprószyć mąką, wymieszać. Dodać do ciasta i wymieszać łopatką.

5.

Keks rumowy z bakaliami
Wlanie rumu i wymieszanie łopatką

Wlać biały rum i znowu delikatnie wymieszać.

6.

Keks rumowy z bakaliami

Na końcu wlać mleko i wymieszać łopatką.

7.

Keks rumowy z bakaliami

Ciasto przełożyć do foremki ( u mnie aluminiowa, bo ciasto było przeznaczone do poczęstowania ).

8.

Keks rumowy z bakaliami

Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez 1 godzinę.

9.

Keks rumowy z bakaliami

Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego !