alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Keks na białkach

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Jak święta to i bakalie jak bakalie i to keks. W tym okresie często mamy nadmiar białek z pieczenia ciasteczek lub pierniczków. Ja proponuję Wam wykorzystać białka do upieczenia tego pysznego keksu.

Keks na białkach Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Keks na białkach

 

  • 150 ml białek
  • szczypta soli
  • 1,5 szkl mąki pszennej typ 500
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szkl cukru
  • 0,5 szkl oleju
  • 0,5 szkl mleka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 3 łyżki mieszanki Mix keksowy
  • 200 g bakali(rodzynki, żurawina, migdały krojone, orzechy włoskie, morele)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Keks na białkach
Bakalie pokroić, dodać mix keksowy i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Białka z szczyptą soli ubijać mikserem i partiami dosypywać cukier. Ubijamy tak długo aż piana będzie biała i lśniąca. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko. W naczyniu połączyć olej, mleko i esencję waniliową. Na przemian dodawać do ubitych białek mąkę i płyny. Delikatnie mieszać drewnianą łopatką. Na koniec wsypać bakalie i przemieszać. Wylać do formy 24*11 cm wyłożonej papierem. Piec z termoobiegiem w 180 stopniach około 45 minut. Do suchego patyczka. Zimny keks polać lukrem i posypać mixem keksowym.
Keks na białkach
Bakalie pokroić i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Keks na białkach
Ubite białak połączyć z mąką, płynami i wymieszać.

Tagi:

keks ciasto