SUPERPRZEPIS

Keks z rumowym akcentem II

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Keks z rumowym akcentem II

Pyszny mega bakaliowy keks pachnący rumem- doskonały deser do kawy lub herbatki. Każdemu będzie smakować.

Składniki:

Keks z rumowym akcentem II

 

  • 250g margaryny,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 5 jajek,
  • 2 szklanki mąki + 1,5 łyżki
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego,
  • 300g bakalii (skórki kandyzowanej pomarańczowej i cytrynowej, kandyzowanego ananasa, papai, rodzynek, orzechów),
  • 1 tabliczka białej czekolady,
  • kolorowe perełki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Keks z rumowym akcentem II

Przygotowanie bakalii

Keks z rumowym akcentem
Bakalie zaparzamy wrzątkiem i posypujemy mąką.

Bakalie przekładamy na sitko. Polewamy wrzątkiem i obtaczamy w 1,5 łyżki mąki.

Ucieranie

Keks z rumowym akcentem
Margarynę ucieramy z cukrem, żółtkami, mąką, proszkiem i mlekiem.

Margarynę ucieramy z cukrem. Nadal ucierając dodajemy po jednym żółtku. Do masy stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Ucieramy.

Dodanie bakalii

Keks z rumowym akcentem
Do masy dodajemy bakalie i aromat rumowy.

Następnie dodajemy aromat rumowy i bakalie. Mieszamy.

Dodanie piany z białek

Keks z rumowym akcentem
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.

Wyłożenie ciasta na blaszkę i pieczenie

Keks z rumowym akcentem
Ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy. Przestudzone ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą.

Ciasto wykładamy na foremkę o wymiarach 10 cm x 35 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około godziny w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka).

Przestudzone ciasto wyjmujemy z formy. Czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Czekoladą polewamy ciasto. Wierzch posypujemy kolorowymi perełkami.


Tagi:

keks ciasto