Sposób przygotowania:
Keks z rumowym akcentem IIPrzygotowanie bakalii
Bakalie przekładamy na sitko. Polewamy wrzątkiem i obtaczamy w 1,5 łyżki mąki.
Ucieranie
Margarynę ucieramy z cukrem. Nadal ucierając dodajemy po jednym żółtku. Do masy stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Ucieramy.
Dodanie bakalii
Następnie dodajemy aromat rumowy i bakalie. Mieszamy.
Dodanie piany z białek
Białka ubijamy na sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Wyłożenie ciasta na blaszkę i pieczenie
Ciasto wykładamy na foremkę o wymiarach 10 cm x 35 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około godziny w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka).
Przestudzone ciasto wyjmujemy z formy. Czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Czekoladą polewamy ciasto. Wierzch posypujemy kolorowymi perełkami.
LauraLaura