Sposób przygotowania:
Keks świdnicki
Keks Świdnicki to jedno z prostszych do upieczenia a za razem pysznych dla podniebienia ciast. Aby przygotować keks wystarczy 20minut, aby go upiec 30-45 min, więc nie trzeba dużo czasu, aby wyciągnąć z pieca gotowe ciasto. Podstawą Keksa Świdnickiego są bakalie, to one nadają mu niepowtarzalnego smaczku i aromatu. Aby upiec ciasto potrzebny jest „Świdnicki” cukier waniliowy i proszek do pieczenia a podstawowym bakaliowym dodatkiem są „Świdnickie” rodzynki. Warto dodać także orzechy i kandyzowane owoce.
Utrzeć tłuszcz z cukrem, żółtkami i cukrem waniliowym. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Do utartych żółtek dodać bakalie, wymieszać, następnie dodawać na przemian mąkę oraz pianę z białek i wymieszać. Włożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy i piec w dobrze nagrzanym piekarniku 30- 45 min.
Poczekaj aż ciasto ostygnie, i podaj je z wyśmienitą włoska kawą O’ccaffe Royal Espresso. Taki podwieczorek to świdnicka uczta z włoskim aromatem, która podbije podniebienia domowników i przyjaciół.
Utrzeć tłuszcz z cukrem, żółtkami i cukrem waniliowym. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Do utartych żółtek dodać bakalie, wymieszać, następnie dodawać na przemian mąkę oraz pianę z białek i wymieszać. Włożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy i piec w dobrze nagrzanym piekarniku 30- 45 min.
Poczekaj aż ciasto ostygnie, i podaj je z wyśmienitą włoska kawą O’ccaffe Royal Espresso. Taki podwieczorek to świdnicka uczta z włoskim aromatem, która podbije podniebienia domowników i przyjaciół.