Keks świdnicki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Świdnicki keks z włoską kawą O’Ccaffe to pyszny sposób na udany podwieczorek lub poczęstunek dla gości.

Keks świdnicki

Składniki:

Keks świdnicki

 

  • 20 dag mąki,
  • 4 jaja,
  • 15 dag cukru,
  • 10 dag margaryny,
  • 10 dag rodzynek „Świdnicki”,
  • 10 dag orzechów i kandyzowanych owoców,
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia ”Świdnicki”,
  • Świdnicki” cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Keks świdnicki
Keks Świdnicki to jedno z prostszych do upieczenia a za razem pysznych dla podniebienia ciast. Aby przygotować keks wystarczy 20minut, aby go upiec 30-45 min, więc nie trzeba dużo czasu, aby wyciągnąć z pieca gotowe ciasto. Podstawą Keksa Świdnickiego są bakalie, to one nadają mu niepowtarzalnego smaczku i aromatu. Aby upiec ciasto potrzebny jest „Świdnicki” cukier waniliowy i proszek do pieczenia a podstawowym bakaliowym dodatkiem są „Świdnickie” rodzynki. Warto dodać także orzechy i kandyzowane owoce.



Utrzeć tłuszcz z cukrem, żółtkami i cukrem waniliowym. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Do utartych żółtek dodać bakalie, wymieszać, następnie dodawać na przemian mąkę oraz pianę z białek i wymieszać. Włożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy i piec w dobrze nagrzanym piekarniku 30- 45 min.

Poczekaj aż ciasto ostygnie, i podaj je z wyśmienitą włoska kawą O’ccaffe Royal Espresso. Taki podwieczorek to świdnicka uczta z włoskim aromatem, która podbije podniebienia domowników i przyjaciół.

Tagi:

keks ciasto