SUPERPRZEPIS

Keks z bakaliami 2014

  • lalunia
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Keks z bakaliami 2014 Więcej zdjęć (5)

Muszę powiedzieć , ze keks wyszedł przepyszny . Zbliżające się święta Bożego Narodzenia będą pełne zapachów i kolorów .

Składniki:

Keks z bakaliami 2014

 

  • 2 szklanki mąki + 2 łyżeczki do obsypania bakalii
  • 4 jaja
  • 250 gram margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • miks keksowy 10 gram
  • skórka cytrynowa 30 gram
  • orzechy laskowe 100 gram
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Keks z bakaliami 2014
Orzechy laskowe wkładamy do woreczka i tłuczemy na mniejsze kawałki Do misy wkładamy 4 jaja i cukier miksujemy to na gładka masę. Przesiewamy mąką z proszkiem do pieczenia i dodajemy na przemian z rozpuszczoną margaryną , miksując na najmniejszych obrotach miksera. Dodajemy parę kropel aromatu pomarańczowego. Skórkę cytrynową , miks keksowy i orzechy wkładamy razem do miseczki i obsypujemy mąką. Wkładamy do zmiksowanej masy bakalie w mace i mieszamy łyżką. Formę do keksu smarujemy margaryna i obsypujemy mąką . Przekładamy masę keksową i pieczemy 60 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem . Keks wyszedł smaczny i delikatny.
Keks z bakaliami 2014
Do misy wkładamy 4 jaja i cukier miksujemy to na gładka masę.
Keks z bakaliami 2014
Przesiewamy mąką z proszkiem do pieczenia i dodajemy na przemian z rozpuszczoną margaryną , miksując na najmniejszych obrotach miksera.
Keks z bakaliami 2014
Wkładamy do zmiksowanej masy bakalie w mace i mieszamy łyżką.
Keks z bakaliami 2014
Formę do keksu smarujemy margaryna i obsypujemy mąką . Przekładamy masę keksową i pieczemy 60 minut w 170 stopniach.