Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Keks z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Keks z bakaliami zawsze pasuje do popołudniowej kawki

Keks z rodzynkami

Składniki:

Keks z rodzynkami

 

  • 25 dag mąka,
  • 25 dag cukier puder,
  • 5 szt jajka,
  • 25 dag masło,
  • 3 łyżki kandyzowana skórka pomarańczowa,
  • 1 łyżka mleko,
  • 2 łyżeczki cukier wanilinowy,
  • 1/2 łyżeczki soda oczyszczona,
  • 1 łyżeczka otarta skórka z cytryny,
  • 1 szkl rodzynki,
  • tłuszcz do formy

 

Sposób przygotowania:

Keks z rodzynkami
Rodzynki zalać gorącą wodą na pół godziny, gdy napęcznieją, odsączyć. Masło, żółtka, cukier i cukier puder utrzeć na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z masą, dodać sodę rozpuszczoną w mleku, delikatnie wymieszać. Rodzynki, skórkę z cytryny i skórkę pomarańczową wymieszać z mąką, wsypać do ciasta i lekko przemieszać. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej pergaminem posmarowanym tłuszczem. Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec około 40 minut w temp 180 stopni