rogalik1

rogalik1

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Keks z żurawiną w winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 22
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prosty, szybki i smaczny keks z żurawiną w winie

Keks z żurawiną w winie

Składniki:

Keks z żurawiną w winie

 

  • 5 jajek,
  • 2 szklanki mąki,
  • 250 g masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 150 g suszonej żurawiny,
  • 125 g rodzynek,
  • 100 g skórki z pomarańczy,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Około jednej szklanki białego półsłodkiego wina,
  • Szczypta soli,
  • Cukier puder (do posypania).

 

Sposób przygotowania:

Keks z żurawiną w winie
1.Żurawinę i rodzynki zalewamy winem (wino ma zakryć bakalie), odstawiamy na 30 minut, odlewamy wino od bakalii, ale nie wyciskamy. 2.Miękkie masło miksujemy na kremową masę z cukrem, szczyptą soli i cukrem wanilinowym. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku. 3.W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i bakaliami (odcedzoną żurawinę z rodzynkami i skórką pomarańczową) w podanej kolejności. 4.Na koniec wymieszaną mąkę z bakaliami wsypujemy do kremowej masy i całość mieszamy ręcznie drewnianą łyżką. 5.Ciasto przełożyć do formy keksowej(12x40cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Keks piec w piekarniku około godzinę w temperaturze 180 st. C (bez termoobiegu). Ostudzić, wyjąć z formy, delikatnie ściągnąć papier przywarty do keksa i posypać cukrem pudrem. Smacznego!