Sposób przygotowania:
Keks z żurawiną w winie
1.Żurawinę i rodzynki zalewamy winem (wino ma zakryć bakalie), odstawiamy na 30 minut, odlewamy wino od bakalii, ale nie wyciskamy. 2.Miękkie masło miksujemy na kremową masę z cukrem, szczyptą soli i cukrem wanilinowym. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku. 3.W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i bakaliami (odcedzoną żurawinę z rodzynkami i skórką pomarańczową) w podanej kolejności. 4.Na koniec wymieszaną mąkę z bakaliami wsypujemy do kremowej masy i całość mieszamy ręcznie drewnianą łyżką. 5.Ciasto przełożyć do formy keksowej(12x40cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Keks piec w piekarniku około godzinę w temperaturze 180 st. C (bez termoobiegu). Ostudzić, wyjąć z formy, delikatnie ściągnąć papier przywarty do keksa i posypać cukrem pudrem. Smacznego!