Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Domowy ketchup pomidorowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 100
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ketchup możecie doprawić według własnego smaku - zrobić mniej/bardziej ostry, dodać ulubione zioła, czy przyprawy. Z pewnością warto go przygotować i mieć w zasięgu ręki.

Domowy ketchup pomidorowy

Składniki:

Domowy ketchup pomidorowy

Około 1,5 litra ketchupu - w zależności od gęstości:

  • 2 kg pomidorów (najlepiej mięsistych)
  • 1 cebula (duża)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki octu jabłkowego/winnego/balsamicznego
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 2 łyżki cukru (płaskie)
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego

Dodatkowo:

Opcjonalnie:

  • ulubione zioła

Sposób przygotowania:

Domowy ketchup pomidorowy
Skórkę pomidorów delikatnie naciąć, a następnie pomidory należy sparzyć.

Skórkę oraz twarde szypułki usunąć, a resztę pokroić w kostkę.

Cebulę oraz czosnek posiekać i zeszklić w garnku na maśle lub oleju.

Dodać pomidory.

Wszystko razem gotować na małym ogniu ogniu przez około 30-40 minut - bez przykrycia.

Po tym czasie warzywa przetrzeć i wymieszać z octem, musztardą oraz przyprawami. 

Całość gotować 30-60 minut - w zależności jaką konsystencję ketchupu chcemy uzyskać.

(Dłuższej gotowany będzie gęstszy.)

Gotowy ketchup można pasteryzować (gotować 15 minut od momentu zagotowania się wody.)