Sposób przygotowania:
Domowy ketchup pomidorowy
Skórkę pomidorów delikatnie naciąć, a następnie pomidory należy sparzyć.
Skórkę oraz twarde szypułki usunąć, a resztę pokroić w kostkę.
Cebulę oraz czosnek posiekać i zeszklić w garnku na maśle lub oleju.
Dodać pomidory.
Wszystko razem gotować na małym ogniu ogniu przez około 30-40 minut - bez przykrycia.
Po tym czasie warzywa przetrzeć i wymieszać z octem, musztardą oraz przyprawami.
Całość gotować 30-60 minut - w zależności jaką konsystencję ketchupu chcemy uzyskać.
(Dłuższej gotowany będzie gęstszy.)
Gotowy ketchup można pasteryzować (gotować 15 minut od momentu zagotowania się wody.)
Skórkę oraz twarde szypułki usunąć, a resztę pokroić w kostkę.
Cebulę oraz czosnek posiekać i zeszklić w garnku na maśle lub oleju.
Dodać pomidory.
Wszystko razem gotować na małym ogniu ogniu przez około 30-40 minut - bez przykrycia.
Po tym czasie warzywa przetrzeć i wymieszać z octem, musztardą oraz przyprawami.
Całość gotować 30-60 minut - w zależności jaką konsystencję ketchupu chcemy uzyskać.
(Dłuższej gotowany będzie gęstszy.)
Gotowy ketchup można pasteryzować (gotować 15 minut od momentu zagotowania się wody.)
SylaUla
gusia1000