Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Książka Kucharska: Cukinia na wszystkie sposoby

Ketchup z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pewnie dla większości dobrze znany przepis na domowy ketchup z cukinii, jednak ja postanowiłam go przypomnieć, bo pierwszą partię na zimę już zrobiłam.

Ketchup z cukinii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ketchup z cukinii

 

  • 1,5 kg cukinii
  • 0,5 kg cebuli
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • garść soli
  • 3 słoiczki (po 200 ml) koncentratu pomidorowego
  • 0,5 szklanki octu

Sposób przygotowania:

Ketchup z cukinii
Cukinię obrać i usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę i dodać do cukinii. Nasze składniki zasypać solą i odstawić na 6 godz.(ja czasem odstawiam na całą noc), aby puściły sok. Powstałego soku nie odlewać, a po 6 godz. zasypać cukrem i gotować 15-20 min. Po tym czasie dodać nasze papryki, pieprz, koncentraty (można pokusić się o pomidory, bez skóry) i ocet i gotować ok.10 min. Gotowy zmiksować blenderem i nakładać do słoików. Pasteryzować 10 min.
Ketchup z cukinii
Cukinię zetrzeć na tarce, cebulę pokroić, zasolić.
Ketchup z cukinii
Po 6 godz. cukinię zasypać cukrem, gotować.
Ketchup z cukinii
Kolejno dodać papryki, pieprz, koncentraty oraz ocet.
Ketchup z cukinii
Po skończonym gotowaniu zmiksować.

Tagi:

cukinia