Sposób przygotowania:
Pizza z grzybami i ketchupem z cukiniiZaczynamy od zrobienia ciasta. Drożdże kruszymy, mieszamy z cukrem, zalewamy wodą i odstawiamy na kwadrans. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, wbijamy jajko, dodajemy sól i olej i wyrabiamy ciasto. Jak będzie już gładkie i jednolite, to przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W międzyczasie przygotowujemy resztę składników.
Czosnek i cebulę obieramy drobno siekamy. Podsmażamy na odrobinie oleju przez parę chwil, dorzucamy kiełbasę pokrojoną w półplasterki, całość mieszamy i smażymy aż cebula się zeszkli. Dorzucamy umyte, osuszone i pokrojone na kawałki grzyby. Mieszamy i całość smażymy mieszając od czasu do czasu przez 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozłożone na blaszce smarujemy ketchupem z cukinii, układamy pomidory pokrojone na plasterki, posypujemy przyprawą do pizzy, wykładamy kiełbasę z grzybami i cebulą i całość posypujemy żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut.
przepis na ketchup z cukinii: https://gotujmy.pl/ketchup-z-cukinii,przepisy-cukinia-przepis,161907.html