Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Kiełbasa drobiowo - wieprzowa.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zrobienie kiełbasy wydaje się wielką sztuką, ale to tylko pozory.

Kiełbasa drobiowo - wieprzowa. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kiełbasa drobiowo - wieprzowa.

 

  • 7 kg wieprzowiny – może być łopatka lub szynka
  • 3 kg mięsa drobiowego – u nas udka
  • 12 dkg pektosolu
  • paczka pieprzu grubo mielonego
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki majeranku
  • 4 główki czosnku – jeśli ktoś lubi czosnkową kiełbasę trzeba dać więcej
  • 1/2 L wody
  • jelita

Sposób przygotowania:

Kiełbasa drobiowo - wieprzowa.
Udka obieramy ze skóry i wszelkich tłuszczów, a następnie pozbywamy się kości. Wieprzowinę też oczyszczamy z niepotrzebnych dodatków i kroimy w kostkę wielkości pudełeczka zapałek. Pektosól..1/4 posypujemy mięso drobiowe, resztę dajemy do wieprzowiny i dokładnie mieszamy. Tak zapeklowane mięso odstawiamy w chłodne miejsce na trzy dni. Należy pamiętać aby dwa razy dziennie je przemieszać. Dzień przed wyrobem należy pamiętać aby jelita zamoczyć w wodzie. Chodzi o to aby zrobiły się miękkie i pozbyły nadmiaru soli. Mięso z udek posiada tzw klej i ono nam posłuży za spoiwo, a więc mielimy je na drobnych oczkach, co jakiś czas dorzucając ząbek czosnku. Natomiast wieprzowina może być mielona na grubym sicie. Wszystko wrzucamy do dużej misy łącznie z przyprawami i dokładnie mieszamy. Wyrabiać trzeba około 20 - 30 minut należy to robić energicznie. O tym czy mięso jest dobrze wygniecione świadczy kotlet, tzn robimy kotlet z tego mięsa i smażymy na patelni. Jeśli się usmaży i nie będzie rozlatywał mięso dobrze wyrobione. Jak zacznie się sypać..tzn trzeba lepiej wyrobić. Tak przygotowane mięso napychamy w jelita. My kiełbasę wędzimy w tzw ciepłym dymie (mocno się pali) i wystarczą dwie trzy godziny jest gotowe. Takiej kiełbasy już nie parzymy. Przynosi się do domu, zawiesza aby ostygła ( jeśli ostygnie na leżąco będzie się rozchodzić podczas krojenia). I to tyle..kto nie ma wędzarni może zrobić sobie białą kiełbaskę. Taką się parzy ( nie gotuje) 20 min.
Kiełbasa drobiowo - wieprzowa.
Czasem warto się pofatygować kilka godzin, aby później móc rozkoszować się nie tylko smakiem, ale i zapachem.