Sposób przygotowania:
Kiełbasa drobiowo - wieprzowa.
Udka obieramy ze skóry i wszelkich tłuszczów, a następnie pozbywamy się kości. Wieprzowinę też oczyszczamy z niepotrzebnych dodatków i kroimy w kostkę wielkości pudełeczka zapałek. Pektosól..1/4 posypujemy mięso drobiowe, resztę dajemy do wieprzowiny i dokładnie mieszamy. Tak zapeklowane mięso odstawiamy w chłodne miejsce na trzy dni. Należy pamiętać aby dwa razy dziennie je przemieszać. Dzień przed wyrobem należy pamiętać aby jelita zamoczyć w wodzie. Chodzi o to aby zrobiły się miękkie i pozbyły nadmiaru soli. Mięso z udek posiada tzw klej i ono nam posłuży za spoiwo, a więc mielimy je na drobnych oczkach, co jakiś czas dorzucając ząbek czosnku. Natomiast wieprzowina może być mielona na grubym sicie. Wszystko wrzucamy do dużej misy łącznie z przyprawami i dokładnie mieszamy. Wyrabiać trzeba około 20 - 30 minut należy to robić energicznie. O tym czy mięso jest dobrze wygniecione świadczy kotlet, tzn robimy kotlet z tego mięsa i smażymy na patelni. Jeśli się usmaży i nie będzie rozlatywał mięso dobrze wyrobione. Jak zacznie się sypać..tzn trzeba lepiej wyrobić. Tak przygotowane mięso napychamy w jelita. My kiełbasę wędzimy w tzw ciepłym dymie (mocno się pali) i wystarczą dwie trzy godziny jest gotowe. Takiej kiełbasy już nie parzymy. Przynosi się do domu, zawiesza aby ostygła ( jeśli ostygnie na leżąco będzie się rozchodzić podczas krojenia). I to tyle..kto nie ma wędzarni może zrobić sobie białą kiełbaskę. Taką się parzy ( nie gotuje) 20 min.
Editha
Super kiełbaska.
Ela Dz
Zapach jest nieziemski, ale przyznaję się bez bicia, że pod koniec dnia jak już kończę sprzątać i zmywać resztki tłuszczu to na widok kiełbasy mnie mdli. Jednak to szybko mija :)