Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Kiełbasa pod ziemniaczanym pure

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Warto spróbować,polecam!!!

Kiełbasa pod ziemniaczanym pure

Składniki:

Kiełbasa pod ziemniaczanym pure

 

  • 1/2kg.kiełbasy(np.śląska,zwyczajna),
  • 1kg.ziemniaków,
  • 1/2szkl.mleka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 por,
  • 1szkl.bulionu warzywnego,
  • 2-3łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 żółtko,
  • olej,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Kiełbasa pod ziemniaczanym pure
Ziemniaki obrać,wrzucić do posolonego wrzątku i gotować ok.20min.Ziemniaki odcedzić,ostudzić,zemleć w maszynce,można też dokładnie utłuc.Przełożyć je do rondla,dodać posiekany czosnek i mleko,wymieszać,doprawić do smaku solą,pieprzem i gałką muszkatołową.Cebulę posiekać,por drobno pokroić,marchewkę pokroić w słupki.Rozgrzać w rondlu 2 łyżki oleju,zeszklić cebulę,dodać marchewkę,por i przesmażyć,wlać bulion,dodać koncentrat pomidorowy,przyprawić,wymieszać i dusić ok.10min.Kiełbasę pokroić w plasterki,przesmażyć na oleju,dodać do rondla z warzywami,wymieszać i chwilę wszystko razem dusić.Kiełbasę z warzywami przełożyć do żaroodpornego naczynia,przykryć ziemniaczanym pure,posmarować roztrzepanym żółtkiem i piec w 180"C ok.15min.