Sposób przygotowania:
Kiełbasa pod ziemniaczanym pure
Ziemniaki obrać,wrzucić do posolonego wrzątku i gotować ok.20min.Ziemniaki odcedzić,ostudzić,zemleć w maszynce,można też dokładnie utłuc.Przełożyć je do rondla,dodać posiekany czosnek i mleko,wymieszać,doprawić do smaku solą,pieprzem i gałką muszkatołową.Cebulę posiekać,por drobno pokroić,marchewkę pokroić w słupki.Rozgrzać w rondlu 2 łyżki oleju,zeszklić cebulę,dodać marchewkę,por i przesmażyć,wlać bulion,dodać koncentrat pomidorowy,przyprawić,wymieszać i dusić ok.10min.Kiełbasę pokroić w plasterki,przesmażyć na oleju,dodać do rondla z warzywami,wymieszać i chwilę wszystko razem dusić.Kiełbasę z warzywami przełożyć do żaroodpornego naczynia,przykryć ziemniaczanym pure,posmarować roztrzepanym żółtkiem i piec w 180"C ok.15min.
pacpaw
evita0007