Sposób przygotowania:
Kiełbasa słoikowa
Mięso kroję i mielę przez maszynkę, sitko oczka duże. Przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, sprasowany czosnek, majeranek roztarty, i dolewam wodę. Całość mieszam dokładnie rękoma. Mięso przekładam do słoiczków, do każdego dodaję na wierzch po jednym ząbku czosnku. Zakręcam i gotuję w garnku wypełnionym wodą, 30 minut. Po ostygnięciu kiełbasa jest gotowa do jedzenia.
zewa
2milutka
zewa
A dlatego, że przeważnie jak robię to z 5 kg i mam na dłużej. i dlatego trzeba pasteryzować raz i na drugi dzień drugi raz. Chodzi o jad kiełbasiany, najczęściej można się nim zakazić właśnie spożywając konserwy mięsne, oraz mięso peklowane i wędzone. Tak więc aby uniknąć ryzyka zawsze tak robię, moja mama tak robiła.
2milutka
No tak bezpieczniej:)
mysza75
zewa napisał(a):
Netka