kamila1957

kamila1957

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Kiełbasa swojska.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Mięsa przekręcamy w maszynce o grubych oczkach.Słoninę kroimy w drobną kostkę

Kiełbasa swojska. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kiełbasa swojska.

 

  • 3 kg wołowiny
  • 2 kg słoniny
  • 5 kg (łopatka,szynka,karczek)
  • pieprz czarny 2,5 łyżeczki
  • kolendra mała paczka
  • czosnek 3 główki
  • 1 łyżkę cukru.
  • sól peklowa (17gr na 1 kg farszu)
  • jelita do nadziewania kiełbasy
  • ok 0,5 litra przegotowanej, ostudzonej wody.
  • majeranek 2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Kiełbasa swojska.
Mięsa przekręcamy w maszynce o grubych oczkach.Słoninę kroimy w drobną kostkę.Mięsa mieszamy dodając przegotowaną zimną wodę i pozostałe przyprawy .Czosnek drobno siekamy lub miażdżymy dodajemy do mięs.Wszystko dokładnie wyrabiamy aż masa mięsna będzie kleista.Odstawiamy w chłodne miejsce na 10 godzin .Można od czasu do czasu przemieszać masę kiełbasianą. Jelita naciągamy na specjalny lejek (powinien się znajdować w komplecie przy maszynce),nadziewamy jelita dość ciasno ,skręcamy co 30 cm.Koniówki związujemy sznurkiem lub szpagatem.Tak zrobioną kiełbasę zawieszamy na prętach do obeschnięcia.Następnie wędzimy na drewnie olchowym,czereśniowym aby nie na orzechu bo będzie miała smak gorzkawy .Lub mamy tylko białą kiełbasę.
Kiełbasa swojska.
Kiełbasa biała przygotowana do wędzenia,bardzo dobra do żurku
Kiełbasa swojska.
Farsz kiełbasiany z przyprawami i czosnkiem przed nadziewaniem do jelit