Sposób przygotowania:
Wiejska kiełbasa
Mięsa wieprzowe pokroić na kawałki.
Dosypać wymieszaną ze sobą sól i saletrę, wymieszać z mięsem.
Odstawić mięso w chłodne miejsce na 12-24 godziny zakrywając mięso przewiewną ścierką.
Potem mięso posegregować ( tłuściejsze osobno i chudsze osobno ).
Tłuściejsze zmielić na cienkim sicie razem ze słoniną lub boczkiem i ugotowanymi wcześniej do miękkości skórkami.
Na drobnym sitku zmielić wołowinę, wlać do niej wody i masować mięso aż puści klej.
Zmielone mięsa umieścić w jednej misce, dodać przyprawy oraz przeciśnięty czosnek i wymieszać masę.
Wszystko odstawić znów na kilka godzin i jeśli to konieczne jeszcze doprawić.
Przygotować jelita czyli wymoczyć je w letniej wodzie.
Potem za pomocą nadziewarki napełniać jelita formując pętka.
Wieszać je na drążkach i zostawić na godzinę do obsuszenia.
Drążki z kiełbasą zawiesić w wędzarce i wędzić je około 2 godziny w temperaturze 50 - 80 stopni aż temperatura po nakłuciu widelcem w środku kiełbasy osiągnie 70 - 74 stopnie.
Po uwędzeniu kiełbasę można spryskać wodą lub parzyć przez 10 minut w wodzie o temperaturze 75 stopni.
Gotową kiełbasę rozwiesić do wyschnięcia w chłodnym miejscu.
Dosypać wymieszaną ze sobą sól i saletrę, wymieszać z mięsem.
Odstawić mięso w chłodne miejsce na 12-24 godziny zakrywając mięso przewiewną ścierką.
Potem mięso posegregować ( tłuściejsze osobno i chudsze osobno ).
Tłuściejsze zmielić na cienkim sicie razem ze słoniną lub boczkiem i ugotowanymi wcześniej do miękkości skórkami.
Na drobnym sitku zmielić wołowinę, wlać do niej wody i masować mięso aż puści klej.
Zmielone mięsa umieścić w jednej misce, dodać przyprawy oraz przeciśnięty czosnek i wymieszać masę.
Wszystko odstawić znów na kilka godzin i jeśli to konieczne jeszcze doprawić.
Przygotować jelita czyli wymoczyć je w letniej wodzie.
Potem za pomocą nadziewarki napełniać jelita formując pętka.
Wieszać je na drążkach i zostawić na godzinę do obsuszenia.
Drążki z kiełbasą zawiesić w wędzarce i wędzić je około 2 godziny w temperaturze 50 - 80 stopni aż temperatura po nakłuciu widelcem w środku kiełbasy osiągnie 70 - 74 stopnie.
Po uwędzeniu kiełbasę można spryskać wodą lub parzyć przez 10 minut w wodzie o temperaturze 75 stopni.
Gotową kiełbasę rozwiesić do wyschnięcia w chłodnym miejscu.
slawcio
zewa
Tak jak napisałam : 3 główki :)
katarzynka455
zewa
Kasiu dziękuję. My z mężem przymierzamy się do swojej wędzarni i swoich wyrobów. Jak jesteśmy u mojego brata to podglądamy i się uczymy. jak jesteśmy u nie go to robimy wspólnie kiełbasę. Ale brat robi też pyszną kaszankę, pasztetową i szynki oraz boczki. Domowe najsmaczniejsze.
katarzynka455
Fajnie tak mieć swoje bo wiemy co jemy:)))