Gracer

Gracer

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Domowa wędzona kiełbasa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Domowa kiełbasa jest niezastąpiona. O tej porze roku lubimy ją jednak najbardziej. Wędzona na jałowcowym drzewie ma świetny aromat.

Domowa wędzona kiełbasa  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowa wędzona kiełbasa

 

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 1,4 kg boczku surowego
  • 2 szklanki zimnej wody
  • 6 łyżeczek majeranku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 30 g soli ziołowej
  • 25 g soli
  • 3 łyżeczki pieprzu
  • 5 ząbków czosnku
  • jelita - 7 m

Sposób przygotowania:

Domowa wędzona kiełbasa
Czosnek obieramy. Łopatkę i boczek mielimy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą, sola ziołową, rozmarynem, majerankiem i pieprzem - wyrabiamy całość przez około 20 minut dolewając porcjami zimną wodę. Jelita moczymy przez kilka minut. Przy pomocy nakładki na maszynkę do kiełbasy napełniamy jelita mięsem. Następnie kiełbasę skręcamy tak by tworzyła długie laski. Wędzimy przez około 5 godzin - do wędzenia dokładaliśmy drzewa jałowcowego. Po uwędzeniu wkładam kiełbasę do nagrzanego do nagrzanego do 60 stopni piekarnika na około 40 minut.
Domowa wędzona kiełbasa
Z podanych składników przygotowujemy masę mięsną
Domowa wędzona kiełbasa
jelita nabijamy masa mięsną przy pomocy nakładki
Domowa wędzona kiełbasa
jelita nabijamy tak by nie powstawały pęcherzyki powietrza
Domowa wędzona kiełbasa
uwędzoną kiełbasę wkładamy do piekarnika na około 40 minut

Tagi:

kielbasa