SUPERPRZEPIS

Pieczeń co się klopsem zwie

  • reanja
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Pieczeń co się klopsem zwie

Pyszna alternatywa dla sklepowych wędlin, pełnych chemii i nieznanego składu:) Można go jednak również podać na ciepło do obiadu.

Składniki:

Pieczeń co się klopsem zwie

 

  • 2 kg nie za chudej łopatki
  • 2 cebule
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki przyprawy "Rozkoszna"
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2,5 garści majeranku ( czyli dość dużo)

 

  • dodatkowo
  • Kilka plastrów słoniny lub boczku ( wystarczy folia aluminiowa)
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

Pieczeń co się klopsem zwie

przygotowanie

Pieczeń co się klopsem zwie
mięso nie moze być zbyt chude, bo pieczeń wyjdzie nam za sucha

Mielimy łopatkę razem z cebulą, dodajemy przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę i bułkę tartą- wyrabiamy przez kilka minut, aż masa zrobi się jednolita i zbita.

przygotowanie

Pieczeń co się klopsem zwie
mieso wyrabiamy tak długo aż zrobi sie kleiste

Dodajemy jajka i ponownie wyrabiamy.

Masę dzielimy na pół i przekładamy do keksówek- u mnie wyłożona papierem do pieczenia,

pieczenie

Pieczeń co się klopsem zwie
zamiast słoniny można poukładać plasteki boczku lub zastąpić oba folią aluminiową

Pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni, potem zdejmujemy słoninę lub boczek o dopiekamy na rumiano kolejne 25 minut

Mięso studzimy, a zimne wkładamy do lodówki