SUPERPRZEPIS

Domowa kiełbasa chorizo

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Domowa kiełbasa chorizo Więcej zdjęć (3)

Domowe chorizo to paprykowa kiełbasa o lekko ostrym smaku z mięsa wieprzowego. Specjał kuchni Hiszpańskiej, który z łatwością możemy przygotować w domu.

Składniki:

Domowa kiełbasa chorizo

 

  • 1 kilogram łopatki wieprzowej

 

 

  • 1 łyżeczka soli peklowej

 

 

 

 

  • 1 łyżeczka cukru

 

  • 100 ml. zimnej wody

 

 

  • osłonki termokurczliwe

Sposób przygotowania:

Domowa kiełbasa chorizo
Mięso mielimy w maszynce do mielenia mięsa na sitku o dużych oczkach 8mm. Dodajemy wszystkie przyprawy,wlewamy wodę. Mięso wyrabiamy do momentu aż stanie się kleiste.

Osłonki termokurczliwe moczymy w ciepłej wodzie przez kilka minut żeby zmiękły,wypełniamy mięsem,dość ściśle. Związujemy sznurkiem końce. Kiełbasy wstawiamy do lodówki na 24 godziny.

Parzymy w temperaturze 80 stopni przez 1,5 godziny.Studzimy i mocno schładzamy w lodówce.
Domowa kiełbasa chorizo
Mięso wyrabiamy z wszystkimi przyprawami .
Domowa kiełbasa chorizo
Przygotowane osłonki napełniamy mięsem .

Tagi:

kielbasa