Sposób przygotowania:
Domowa biała kiełbasa
Jelita wieprzowe przekładamy do miski, zalewamy letnią wodą, dokładnie płuczemy z nadmiaru soli, zalewamy czysta wodą i odstawiamy na kilka godzin, odsączamy z nadmiaru wody.
Mięso z łopatki i karkówki mielimy na sitku o dużych oczkach (12 mm.)
Boczek i podgardle mielimy na sitku o drobnych oczkach (4 mm). Mięso przekładamy do miski, wlewamy zimną wodę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, cukier oraz pozostałe przyprawy.
Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy przez pół godziny.
Kiełbasy napełniamy zakładając na maszynkę nakładkę masarską, nakładamy jelita wieprzowe i wypełniamy masą mięsną, skręcając małe kiełbaski.
Mięso z łopatki i karkówki mielimy na sitku o dużych oczkach (12 mm.)
Boczek i podgardle mielimy na sitku o drobnych oczkach (4 mm). Mięso przekładamy do miski, wlewamy zimną wodę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, cukier oraz pozostałe przyprawy.
Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy przez pół godziny.
Kiełbasy napełniamy zakładając na maszynkę nakładkę masarską, nakładamy jelita wieprzowe i wypełniamy masą mięsną, skręcając małe kiełbaski.