Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kiełbaska w pomidorowo-fasolowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

To danie możemy podać na obiad z ziemniakami lub na ciepłą kolację ze świeżym pieczywem.Ja podałam na obiad,który bardzo mi smakował.

Kiełbaska w pomidorowo-fasolowym sosie

Składniki:

Kiełbaska w pomidorowo-fasolowym sosie

 

  • 40 dag dowolnej kiełbasy
  • 1 puszka pomidorów (40 dag )
  • 1 puszka białej fasolki ( 40 dag )
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • pół papryki czerwonej
  • sól,pieprz
  • ostra papryka w proszku
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego

Sposób przygotowania:

Kiełbaska w pomidorowo-fasolowym sosie
Cebule i czosnek obieramy,następnie czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę, a cebule kroimy w piórka.Paprykę myjemy,osuszamy,usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski.Na rozgrzanym oleju przesmażmy cebulę z czosnkiem,oraz paprykę.Uważamy żeby za mocno nie przypiec. Do garnka przekładamy pomidory z puszki razem z zalewą,dodajemy cebulę z czosnkiem i papryką,dusimy do miękkości i zgęstnienia sosu.Fasolkę odcedzamy z zalewy. Kiełbasę kroimy na mniejsze kawałki,nacinamy i smażymy na rozgrzanym oleju,następnie przekładamy razem z fasolą do sosu. Dodajemy przecier pomidorowy i przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i ostrą papryką.Całość dusimy jeszcze kilka minut.Podajemy na gorąco.