Sposób przygotowania:
Biała w sosie z octu balsamicznegoBiałą kiełbasę powiązać tak by były to małe kiełbaski.
Zagotować wodę- włożyć kiełbaski na wrzątek i parzyć na małym gazie 20 minut.
Wyjąć. Ostudzić i usunąć wiązania. Podzielić na pojedyncze kiełbaski.
Wymieszać olej , miód i ocet balsamiczny. Wlać na małą patelnię i gotować aż zacznie bulgotać. Posypać pieprzem. Lekko posolić.
Gdy zmniejszy objętość o połowę w sos włożyć białe kiełbaski. Dusić przewracając aż zbrązowieją a sos jeszcze odparuje.
Dodać masło. Poczekać, aż się rozpuści. Oblać sosem kiełbaski i jeszcze chwilę dusić.
Podawać na gorąco oblane lekko sosem (z piwem ) lub wyjąć zaraz po zrobieniu i podawać na zimno z chrzanem .
* Sos ma karmelowo- kwaskowaty smak i doskonale pasuje do białej kiełbasy . Ja robię ją na zimno - ale można jeszcze dodatkowo podlać do podgrzania odrobiną piwa i podawać na gorąco z pieczywem ( do ziemniaków to raczej nie pasuje ).