Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Biała w sosie z octu balsamicznego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przed Wielkanocą miałam w planach redukowanie octu balsamicznego bo co tu dużo mówić kupiłam ten ,, podrabiany" z dolnej półki

Biała  w sosie z octu balsamicznego Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biała w sosie z octu balsamicznego

 

 

Sposób przygotowania:

Biała w sosie z octu balsamicznego

Białą kiełbasę powiązać tak by były  to małe kiełbaski.


Zagotować wodę- włożyć kiełbaski na wrzątek i parzyć na małym gazie 20 minut.


Wyjąć. Ostudzić i usunąć wiązania. Podzielić na pojedyncze kiełbaski.


Wymieszać olej , miód i ocet balsamiczny. Wlać na małą patelnię i gotować aż zacznie bulgotać. Posypać pieprzem. Lekko posolić.


Gdy zmniejszy objętość o połowę w sos włożyć białe kiełbaski. Dusić przewracając aż zbrązowieją a sos jeszcze odparuje.


Dodać masło. Poczekać, aż się rozpuści. Oblać sosem kiełbaski i jeszcze chwilę dusić.


Podawać na gorąco oblane lekko sosem (z piwem ) lub wyjąć  zaraz po zrobieniu i podawać na zimno z chrzanem .


* Sos ma karmelowo- kwaskowaty smak i doskonale pasuje do białej kiełbasy . Ja robię ją na zimno - ale można jeszcze dodatkowo podlać do podgrzania odrobiną piwa i podawać na gorąco z pieczywem ( do ziemniaków to raczej nie pasuje ).

Biała  w sosie z octu balsamicznego
Białe kiełbaski włożyć we wrzątek i parzyć ok 20 minut
Biała  w sosie z octu balsamicznego
Wyjąć - ostudzić- usunąć wązania i porozcinać
Biała  w sosie z octu balsamicznego
Wymieszać ocet balsamiczny z miodem - olejem i pieprzem
Biała  w sosie z octu balsamicznego
W zredukowany sos włożyc kiełbaski i dusić kilka minut

Tagi:

winogrona