dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1165]

Kiełbaski w pikantnym sosie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 180
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Obsmażone kiełbaski w pikantnym sosie pomidorowym z dodatkiem kukurydzy, czerwonej fasoli, cebuli i marchewki.

Kiełbaski w pikantnym sosie

Składniki:

Kiełbaski w pikantnym sosie

 

  • 1/2 kg kiełbasy
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • 2 cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 łyż czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 liście laurowe
  • oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Kiełbaski w pikantnym sosie

Pierwszy etap:

Kiełbaski w pikantnym sosie
Pokrojonę kiełbaski obsmażamy z każdej strony.

Kiełbasę kroimy w mniejsze kawałki. Obsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Następnie przekładamy do naczynia wyłożonego ręcznikiem papierowym.

Drugi etap:

Kiełbaski w pikantnym sosie
Na oliwie przesmażamy cebulę z czosnkiem.

Warzywa myjemy, osuszamy i siekamy.

Cebulę z czosnkiem szklimy na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy marchewkę oraz paprykę słodką i ostrą. Całość chwilę smażymy.

Trzeci etap:

Kiełbaski w pikantnym sosie
Warzywa i kiełbaski dusimy w sosie do miękkości.

Do warzyw wlewamy przecier pomidorowy. Dodajemy kiełbaski i doprawiamy do smaku. Całość dusimy ok 15 minut. Następnie dodajemy odcedzone warzywa z puszki. Całość dusimy ok 5 minut.

Smacznego!

Tagi:

obiad danie