Doda

Doda

Szef Kuchni
[Przepisów: 97]

Kiełbaski z grochu włoskiego (Żydowska)

         
ocena: 4/5 głosów: 5

Groch przebrać, wypłukać, zalać wodą na noc. Osączony groch zalać wrzątkiem,

Kiełbaski z grochu włoskiego (Żydowska)

Składniki:

Kiełbaski z grochu włoskiego (Żydowska)

 

  • 45 dag grochu włoskiego lub żółtego
  • 6 kromek pszennej bułki bez skórek
  • 2 jajka
  • 3 roztarte ząbki czosnku
  • szczypta chilli lub ostrej papryki
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

Kiełbaski z grochu włoskiego (Żydowska)
Groch przebrać, wypłukać, zalać wodą na noc. Osączony groch zalać wrzątkiem, gotować 20 minut, odcedzić, osączyć, przestudzić. Groch z bułką zmielić w maszynce do mięsa, wymieszać z jajkami, czosnkiem, chilli lub papryką i solą. Uformować grube kiełbaski długości palca, wstawić na godzinę do lodówki. Olej wlać do głębokiego rondla, rozgrzać, włożyć kawałek czerstwej bułki, gdy się zrumieni w ciągu minuty - temperatura oleju nadaje się do smażenia kiełbasek. Ostrożnie, po kilka kiełbasek smażyć na złoty kolor. Osączać z tłuszczu. Podawać na gorąco z musztardą lub ostrym ketchupem.