marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kieszonki schabowe duszone w sosie chińskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Schab najczęściej podaje się smażony lub pieczony w całości lub w plastrach. Dziś spróbuję go poddusić w sosie po uprzednim nadzianiu i przesmażeniu.

Kieszonki schabowe duszone w sosie chińskim

Składniki:

Kieszonki schabowe duszone w sosie chińskim

 

  • 4 grube plastry schabu,
  • 3 duże kolorowe i świeże papryki,
  • 2 średnie cebule lub por,
  • 2 średnie czuszki,
  • puszka mixu chińskiego,
  • 1/4 orzeszków ziemnych solonych,
  • olej arachidowy do smażenia,
  • fix do potraw chińskich,
  • sól,
  • ziele angielskie,
  • listki laurowe,
  • wykałaczki do kieszonek schabowych.

Sposób przygotowania:

Kieszonki schabowe duszone w sosie chińskim
Schab opłukać , osuszyć oraz pokroić na średnio grube plastry na tyle, by je można było naciąć w środku i nadziać.Natrzeć kieszonki solą. Mix chiński z puszki wywalić na sitko, by zalewa obciekła oraz nadziać nim nacięte kieszonki w schabie i przebić wykałaczką przy brzegach mięsa. Olej wlać na patelnię i rozgrzać, potem posiekać cebulę i zeszklić.Zrumienić garstkę orzeszków ziemnych i wyjąć. Następnie na skwierczący kłaść nadziane kieszonki. Smażyć z obu stron na rumiano. Potem zalać wodą, by zakryła nieco mięso, dodać przypraw zapachowych, a potem dodać pozostałe warzywa jak świeże umyte i oczyszczone i pokrojone w paski i talarki papryki i czuszki. Zamiast cebuli można dodać pokrojoną na talarki białą część pora. Przykryć patelnię pokrywką i dusić z 40 min. na wolnym ogniu. Zaprawić fixem chińskim pod koniec, zamieszać i nakładać danie na talerze. Wyjąć wykałaczki przed podaniem z mięsa. Serwować z ryżem białym i zrumienionymi orzeszkami. 

Tagi:

schab