jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

SUPERPRZEPIS

Kieszonki schabowe z morelą i serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kieszonki schabowe podajemy jako danie obiadowe lub kolacyjne z dodatkiem warzyw.

Kieszonki schabowe z morelą i serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kieszonki schabowe z morelą i serem

 

  • 1,5 kg schabu
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • około 8 suszonych moreli
  • 8 grubych plastrów sera typu mozzarella
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól do smaku
  • sos sojowy do skropienia
  • olej do smażenia
  • 2 małe jaja
  • tarta bułka

 

 

Sposób przygotowania:

Kieszonki schabowe z morelą i serem
Mięso schabowe myjemy, osuszamy. Kroimy je w poprzek włókien w równe owalne plastry. Rozbijamy tłuczkiem. Każdy płat skrapiamy sosem sojowym i odstawiamy w chłodne miejsce. Wszystkie ścinki mielimyrazem obraną cebulą, czosnkiem i boczkiem. Doprawiamy farsz do smaku pieprzem czarnym grubo mielonym i pieprzem ziołowym. Mieszamy dokładnie po czym nakładamy trochę farszu z jednej strony plastra Następnie nakładamy plasterek sera i morelę. Składamy mięso na połowę po czymspinamy wykałaczkami. Panierujemy kieszonki w rozkłóconych jajach i bułce tartej. Smażymy w gorącym, głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Kieszonki schabowe z morelą i serem
Mięso schabowe myjemy, osuszamy. Kroimy je w poprzek włókien w równe owalne plastry.
Kieszonki schabowe z morelą i serem
Wszystkie ścinki mielimy razem obraną cebulą, czosnkiem i boczkiem.
Kieszonki schabowe z morelą i serem
Do kieszonek wkładamy ser typu mozzarella , który ładnie się topi.
Kieszonki schabowe z morelą i serem
Na kazdy plaster nakładamy trochę farszu z jednej strony plastra Następnie nakładamy plasterek sera i morelę.