paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Kieszonki z mortadeli w cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Plastry mortadeli zapiekane z serkiem i pomidorami w cieście z piwem

Kieszonki z mortadeli w cieście Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kieszonki z mortadeli w cieście

 

Sposób przygotowania:

Kieszonki z mortadeli w cieście
Mortadelę kroimy w plastry o grubości około 2 cm następnie każdy plaster nacinamy tworząc w ten sposób kieszonkę. W powstałą kieszonkę wkładamy kolejno plaser serka, plaster pomidora który należy oprószyć solą i bazylią i ponownie przykrywamy serem. Mortadele oprószyć z wierzchu papryką. Przygotować ciasto: jajko wymieszać z papryką wędzona 1 łyżeczką oraz szczyptą soli i piwem. Następnie stopniowo dosypując mąkę mieszać ciasto aby uzyskało konsystencję śmietany. Mortadelę maczamy z obu stron w cieście. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem układamy mortadelę i smażymy z obu stron an złoty kolor. Można posypać kiełkami i podać do ziemniaków.
Kieszonki z mortadeli w cieście
W powstałą kieszonkę wkładamy kolejno plaser serka, plaster pomidora który należy oprószyć solą i bazylią i ponownie przykrywamy serem.
Kieszonki z mortadeli w cieście
Przygotować ciasto: jajko wymieszać z papryką wędzona 1 łyżeczką oraz szczyptą soli i piwem. Następnie stopniowo dosypując mąkę mieszać ciasto aby uzyskało konsystencję śmietany. Mortadelę maczamy z obu stron w cieście.
Kieszonki z mortadeli w cieście
Na rozgrzanej patelni z tłuszczem układamy mortadelę i smażymy z obu stron an złoty kolor.