gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 848]

Ciasto kilimandżaro

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam przepis na ciasto biszkoptowe przekładane masą orzechową. Idealne ciasto do popołudniowej kawy.

Ciasto kilimandżaro

Składniki:

Ciasto kilimandżaro

 

  • BISZKOPT
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • WKŁADKA KOKOSOWA
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 20 dag wiórek kokosowych
  • MASA BUDYNIOWA:
  • 1 litr mleka
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki
  • 2 żółtka
  • 2 kostki margaryny
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 100 ml spirytusu
  • WKŁADKA ORZECHOWA:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki orzechów włoskich mielonych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Ciasto kilimandżaro
BISZKOPT: Białka ubić, dodać cukier a następnie na zmniejszonych obrotach miksera dodawać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wmieszać łyżką do masy. Masę przełożyć do brytfanny wysmarowanej margaryną. Piec ok. 30 minut w 180 st. Po upieczeniu ostudzić i przekroić wzdłuż na pół. WKŁADKA KOKOSOWA: Białka ubić, dodać cukier, a na koniec wmieszać łyżką wiórki kokosowe. Piec przez ok. 30 minut w 180 st. MASA BUDYNIOWA: 600 ml mleka zagotować, w pozostałości rozrobić wszystkie składniki prócz margaryny i spirytusu. Mleko wlać do gotującego się mleka. Mieszać aż się zrobi gęsty budyń. Odstawić do ostudzenia. Letni budyń wymieszać z margarynami. Pod koniec wmieszać spirytus. WKŁADKA ORZECHOWA: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać żółtka, a na koniec wmieszać orzechy włoskie mielone (łyżką) wymieszane z mąką i proszkiem. Piec w 180 st. przez ok. 30 minut.SKŁADANIE: połowa biszkopta- 1/3 masy budyniowej- wkładka kokosowa- 1/3 masy budyniowej- wkładka orzechowa- 1/3 masy budyniowej- połowa biszkopta Na koniec posypać cukrem pudrem albo polać polewą i wiórkami kokosowymi.