Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Kisiel jabłkowo-jagodowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Smaczny i zdrowy domowy deser z antonówek i jagód. Lubimy go zjadać na ciepło z pokruszonymi herbatnikami.

Kisiel jabłkowo-jagodowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kisiel jabłkowo-jagodowy

 

  • 2 antonówki
  • 1 szklanka wody
  • 4 łyżki jagód w soku własnym
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • Kilka herbatników

 

Sposób przygotowania:

Kisiel jabłkowo-jagodowy
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kosteczkę i wrzucić do rondelka. Wlać wodę i dodać cukier. Gotować aż jabłka się rozpadną. Wtedy dodać jagody (razem z zalewą), zmiksować blenderem na gładki mus. Postawić na ogniu. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody, wlać do gotujących się owoców, wymieszać, zagotować. Przelać do pucharków. Herbatniki zmielić w blenderze i posypać deserki. Podawać od razu (my lubimy na ciepło) 
Kisiel jabłkowo-jagodowy
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kosteczkę i wrzucić do rondelka. Wlać wodę i dodać cukier. Gotować aż jabłka się rozpadną.
Kisiel jabłkowo-jagodowy
Wtedy dodać jagody (razem z zalewą), zmiksować blenderem na gładki mus.
Kisiel jabłkowo-jagodowy
Postawić na ogniu. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody, wlać do gotujących się owoców, wymieszać, zagotować.
Kisiel jabłkowo-jagodowy
Przelać do pucharków. Herbatniki zmielić w blenderze i posypać deserki. Podawać od razu (my lubimy na ciepło)