oliwkowa

oliwkowa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 321]

Kisiel mleczno-karmelowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kisiel mleczno-karmelowy to delikatny i lekki deser.

Kisiel mleczno-karmelowy

Składniki:

Kisiel mleczno-karmelowy

 

  • 3 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego.

Sposób przygotowania:

Kisiel mleczno-karmelowy
Z połowy cukru przyrządzić karmel: zrumienić mocno cukier na suchej patelni, następnie zmniejszyć ogień i stale mieszając, rozprowadzić niewielką ilością wrzącej wody. Jeżeli karmel nie rozpuści się całkowicie, jeszcze chwilę gotować i zdjąć z ognia. Mąkę ziemniaczaną lub proszek budyniowy rozmieszać z małą ilością zimnego mleka. Do pozostałego mleka dodać karmel oraz cukier i zagotować. Do wrzącego mleka wlać zawiesinę z mąki ziemniaczanej, dodać cukier waniliowy i stale mieszając zagotować. Podawać zimne deser.