nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Kisiel porzeczkowo - poziomkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Domowy kisiel intensywny w smaku z kawałkami czerwonych porzeczek i poziomek to świetna propozycja na niezbyt kaloryczny deser na ciepło.

Kisiel porzeczkowo - poziomkowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kisiel porzeczkowo - poziomkowy

 

Sposób przygotowania:

Kisiel porzeczkowo - poziomkowy
Do przygotowania kisielu użyłam mrożonych owoców, które zalałam 400ml wody i nastawiłam owoce zalane wodą na gotowanie. W trakcie gotowania się owoców dosypałam do garnka cukier. Resztę wody - około 100 ml zostawiłam i wymieszałam w niej mąkę ziemniaczaną. Gdy woda z owocami się zagotuje przelać do niej odlaną część wody dokładnie wymieszaną z mąką ziemniaczana i rozprowadzić dolaną mąkę rozbełtaną z wodą w zagotowanych owocach. Gotować kisiel na niedużym ogniu jeszcze przez chwilę od czasu do czasu go mieszając do momentu gdy zgęstnieje. Zjadać najlepiej na ciepło.
Kisiel porzeczkowo - poziomkowy
Czerwone porzeczki i poziomki zalane wodą i nastawione na gotowanie.
Kisiel porzeczkowo - poziomkowy
Mąka ziemniaczana dokładnie rozmieszana w niedużej ilosci odlanej wody.