jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kisiel porzeczkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Ponieważ najczęściej robię go dla moich dzieci podaje go na zimno, by nie poparzyły języczków:). Można go jednak podawać także na ciepło.

Kisiel porzeczkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kisiel porzeczkowy

 

  • Składniki na 2 porcje:
  • 400 g czerwonej porzeczki (po obraniu),
  • 2 łyżki cukru do smaku,
  • 0,5 szklanki wody,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • Bita śmietana do podania,
  • Cynamon do posypania,
  • Świeże owoce do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Kisiel porzeczkowy
Obrane owoce porzeczki myjemy i odsączamy z wody. Tak przygotowane przekładamy do garnka i dodajemy do nich cukier. Całość podgrzewamy około 5 minut, by porzeczki puściły sok i zmiękły. Gotowe, jeszcze ciepłe przeciskamy przez gęste sitko lub gazę, tak by usunąć pestki. Otrzymany sok ponownie stawiamy na gazie. Z tej ilości otrzymujemy około 1 szklankę soku. W wodzie rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną. Gotujący sok zalewamy przygotowaną mieszaniną. Całość gotujemy, by kisiel zgęstniał i przestał być mętny. Tak przygotowany przelewamy do przygotowanych salaterek i pozostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną i świeżymi owocami. Śmietanę dodatkowo posypujemy delikatnie cynamonem. Podajemy!
Kisiel porzeczkowy
porzeczki zasypujemy cukrem i zagotowujemy
Kisiel porzeczkowy
Gdy owoce są miękkie całość przecieramy przez gęste sito
Kisiel porzeczkowy
Uzyskany sok porzeczkowy ponownie zagotowujemy
Kisiel porzeczkowy
Sok zagęszczamy wodą wymieszana z mąką.