Sposób przygotowania:
Kisiel z rabarbaru
Umyty rabarbar pokrajać na mniejsze kawałki, włożyć do odmierzonej ilości wody, rozgotować, przetrzeć przez sitko. Uzyskany przecier 3 szklanki, osłodzić, wsypać odrobinę cynamonu.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w kilku łyżkach zimnej wody, dodać do gorącego przecieru, zagotować, rozlać do kompotnierek. Żółtko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, zaparzyć wrzącym mlekiem, mieszając jeszcze chwilę ogrzewać, aby masa nieco zgęstniała, wystudzić.
Podawać kisiel polany mlecznym sosem.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w kilku łyżkach zimnej wody, dodać do gorącego przecieru, zagotować, rozlać do kompotnierek. Żółtko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, zaparzyć wrzącym mlekiem, mieszając jeszcze chwilę ogrzewać, aby masa nieco zgęstniała, wystudzić.
Podawać kisiel polany mlecznym sosem.