jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Kisiel z rabarbaru

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

kisiel z rabarbaru, doskonały deser ulubiony przez dzieci

Kisiel z rabarbaru

Składniki:

Kisiel z rabarbaru

 

Sposób przygotowania:

Kisiel z rabarbaru
Umyty rabarbar pokrajać na mniejsze kawałki, włożyć do odmierzonej ilości wody, rozgotować, przetrzeć przez sitko. Uzyskany przecier 3 szklanki, osłodzić, wsypać odrobinę cynamonu.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w kilku łyżkach zimnej wody, dodać do gorącego przecieru, zagotować, rozlać do kompotnierek. Żółtko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, zaparzyć wrzącym mlekiem, mieszając jeszcze chwilę ogrzewać, aby masa nieco zgęstniała, wystudzić.
Podawać kisiel polany mlecznym sosem.

Tagi:

sosy