Sposób przygotowania:
Kisir-Turecka salatka z bulgurem
Kasze bulgur wsyp do garnka.Zagotuj wode i wlej wrzatek do kaszy.Tyle a zeby calkowicie zakryla ja i posol.Nastepnie przykryj i pozostaw na 10 min.Po tym czasie odcedz kasze.Odmierz 2szkl.goracej wody i roztop kostke rosolowa,Roztop maslo i gdy bedzie juz gorace to wsyp kasze i podsmaz ja przez 3-4 min.podrzucaja nie mieszajac.Nastepnie wlej rozpuszczona kostke i pogotuj na duzym ogniu przez 2 min.nastepnie z mniejsz plomien i gotuj jeszcze przez 15 min.Gdy kasza bedzie juz miekka zdejmi z ognia i pozostaw po przykryciem. Pokruj szczypiorek,oczyszczona z pestek papryke i pokruj ja na drobna kostke tak samo pomidory.Poszatkuj pietruszke i miete. Wsyp bulgur do miski i dodaj sok z cytryn,koncentrat pomidorowy,papryke mielona slodka,pieprz,söl.Pokrojony szczypiorek,papryke,pietruszke i miete. Wszystko razem wymieszaj. Ulöz na talerzu liscie salaty,a na nia salatke z bulguru.