zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Kiszka ziemniaczana z boczkiem

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Moja pierwsza w życiu samodzielnie przyrządzona kiszka ziemniaczana. Już wiem, że będę sama ją robić. Ale teraz czas na naszą polską biała kiełbasę.

Kiszka ziemniaczana z boczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kiszka ziemniaczana z boczkiem

 

 

Sposób przygotowania:

Kiszka ziemniaczana z boczkiem
Jelita namoczyć w ciepłej wodzie i zmieniać kilka razy wodę. Potem zalać znowu ciepłą wodą i odstawić na pół godziny. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni, zlać wytworzony tłuszcz. Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce do ziemniaków lub w robocie razem z cebulą. Starte ziemniaki przełożyć do miski, dodać boczek, mąkę oraz sól i pieprz i wymieszać masę. Powinna być dość gęsta ale nie za rzadka. Jelita odcisnąć z wody, pociąć na 4 kawałki. Każdy kawałek nadziać na końcówkę do kiełbas założoną do maszynki do mięsa, zostawić trochę luźno i związać dobrze koniec nićmi wędliniarskimi lub szpagatem. Nadziewać jelita do 2/3 grubości i drugi koniec zawiązać ( jeśli damy za dużo nadzienia jelita popękają i wszystko wyleci ), można oba końce też połączyć. Gdy mamy kiszki przygotowane w garnku podgrzewamy sporą ilość wody do maksimum 90 stopni. Gdy woda osiągnie temperaturę włożyć delikatnie kiszki i parzyć przez półtorej godziny cały czas pilnując aby woda nie przekroczyła 90 stopni ( dobrze mieć termometr kuchenny ). Gotowe kiszki wyjąć z wody. Można je zapiec w piekarniku lub tak jak u mnie podsmażyć na patelni na smalcu. Podawać gorące.
Kiszka ziemniaczana z boczkiem
przygotowac masę ziemniaczaną na kiszkę .
Kiszka ziemniaczana z boczkiem
dobrze wymoczone jelita napełniać masą ziemniaczaną
Kiszka ziemniaczana z boczkiem
gotowe kiszki parzyć w gorącej wodzie półtorej godziny
Kiszka ziemniaczana z boczkiem
gotowe kiszki mozna podsmażyć na patelni .

Tagi:

ziemniaki