Sposób przygotowania:
Kiszka ziemniaczana
Obrane ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (można również za pomocą maszynki) i posypać łyżką mąki. Boczek z cebulą podsmażyć na patelni i przełożyć do ziemniaków. Do masy wbić jajko i dodać posiekany czosnek. Wszystko dokładnie wyrobić i doprawić solą wraz z pieprzem.
Oczyszczone jelita wieprzowe nabijać masą (luźno, 1/2 - 2/3 pojemności flaka). Końcówki pozwiązywać nitką. Posmarować blachę olejem, ułożyć na niej kiszkę i nakłuć ją igłą w kilku miejscach.
Piec w 180 stopniach do momentu zarumienienia się.
Oczyszczone jelita wieprzowe nabijać masą (luźno, 1/2 - 2/3 pojemności flaka). Końcówki pozwiązywać nitką. Posmarować blachę olejem, ułożyć na niej kiszkę i nakłuć ją igłą w kilku miejscach.
Piec w 180 stopniach do momentu zarumienienia się.
pietroocha
Di bloguje