Sposób przygotowania:
Podlska kiszka ziemniaczanaZiemniaki
Ziemniaki obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Najlepiej zrobić to w maszynce. Razem z nimi ścieramy jedną cebulkę i mieszamy, odcedzamy lekko nadmiar wody.
Dodatki
Boczek kroimy w drobną kosteczkę, tak jak obraną cebulę. Na kilku łyżkach oleju podsmażamy cebulę i dodajemy boczek. Smażymy do zrumienienia i po ostudzeniu dodajemy razem z tłuszczem do ziemniaków.
Masa
Do masy ziemniaczanej wbijamy też jajka, dodajemy majeranek, kaszę mannę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Bardzo dokładnie mieszamy.
Nadziewanie
Dokładnie oczyszczone jelita tniemy na mniejsze kawałki, związujemy jedną stronę i za pomocą lejka napełniamy do ok 2/3 objętości i zawiązujemy drugi koniec. Układamy na płasko i igłą przedziurawiamy w kilku miejscach. Gdy troszkę obeschną, układamy w odstępach na natłuszczonej blaszce i pieczemy ok 1,5 godziny w 180 stopniach, smarując w międzyczasie tłuszczem.