SUPERPRZEPIS

Kiszka ziemniaczana z chili boczkiem

  • 2
  • pacpaw
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Kiszka ziemniaczana z chili boczkiem Więcej zdjęć (5)

Kiszka ziemniaczana z zacięciem.

Składniki:

Kiszka ziemniaczana z chili boczkiem

 

Sposób przygotowania:

Kiszka ziemniaczana z chili boczkiem
Jelito grube moczymy kilka godzin w zimnej wodzie.Następnie dokładnie myjemy. Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na suchą patelnię. Wytapiamy z niego tłuszcz w połowie smażenia posypując chili oraz solą. Ziemniaki trzemy bardzo drobno - jak na placki. Przyprawiamy solą i przyprawą do ziemniaków. Dosypujemy również mąki ziemniaczanej, która zagęści nam masę. Na koniec dodajemy boczek chili wraz z tłuszczem i dokładnie mieszamy. Taką masę ziemniaczaną faszerujemy jelito grube. Końce zawiązujemy bawełnianą nitką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 180°C. Pieczemy około 2 godzin w połowie pieczenia, gdy kiszka napęcznieje przedziurawiając ją widelcem.Niektórzy lubią ją pokroić w plasterki i następnego dnia odsmażyć jeszcze na patelni.
Kiszka ziemniaczana z chili boczkiem
Kiszkę ziemniaczaną moczymy w zimnej wodzie kilka godzin
Kiszka ziemniaczana z chili boczkiem
Boczek kroimy w kostkę i posypujemy go papryką chili mieloną
Kiszka ziemniaczana z chili boczkiem
Usmażony boczek mieszamy z masą ziemniaczaną wymieszaną z przyprawami
Kiszka ziemniaczana z chili boczkiem
W połowie pieczenia kiszkę przedziurawiamy widelcem, w ten sposób uchronimy ją przed pękinięciem