Sposób przygotowania:
Kiszka ziemniaczana z chili boczkiem
Jelito grube moczymy kilka godzin w zimnej wodzie.Następnie dokładnie myjemy. Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na suchą patelnię. Wytapiamy z niego tłuszcz w połowie smażenia posypując chili oraz solą. Ziemniaki trzemy bardzo drobno - jak na placki. Przyprawiamy solą i przyprawą do ziemniaków. Dosypujemy również mąki ziemniaczanej, która zagęści nam masę. Na koniec dodajemy boczek chili wraz z tłuszczem i dokładnie mieszamy. Taką masę ziemniaczaną faszerujemy jelito grube. Końce zawiązujemy bawełnianą nitką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 180°C. Pieczemy około 2 godzin w połowie pieczenia, gdy kiszka napęcznieje przedziurawiając ją widelcem.Niektórzy lubią ją pokroić w plasterki i następnego dnia odsmażyć jeszcze na patelni.
cherry
pacpaw
Kiszka ziemniaczana jest bodajże jedyną potrawą, która nie znudziła mi się przez 15 lat :o) Gdy odwiedzam Podlasię potrafię ją jeść na śniadanie, obiad i kolację nawet przez 2 dni pod rząd (następnego dnia oczywiście podsmażając).