Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Kiszka ziemniaczana z watróbką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Tradycyjna potrawa regionalna nieco zmodyfikowana.

Kiszka ziemniaczana z watróbką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kiszka ziemniaczana z watróbką

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kiszka ziemniaczana z watróbką
Cebulę pokroić w pióra i przesmażyć na smalcu. Obgotować wątróbkę. Zetrzeć ziemniaki i odlać część soku. Dodać kaszę mannę i usmażoną cebulę. Obgotować wątróbkę bez soli i przestudzić. Zmielić boczek i wątróbkę. Dodać do ziemniaków. Wbić jajka i wyrobić gładką masę. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i posiekanym lubczykiem. Gotową masę upychać w jelita wieprzowe najlepiej korzystając z maszynki do mięsa z końcówką do robienia kiełbasy. Piec na blasze w temperaturze 200 stopni około godziny- aż kiszka będzie przypieczona z wierzchu. Podawać np .: z kiszonymi ogórkami. Smacznego.
Kiszka ziemniaczana z watróbką
Przesmażyć pokrojoną w pióra cebulę na złoty kolor.
Kiszka ziemniaczana z watróbką
Ze zmielonych ziemniaków, boczku, kaszy i jaj wyrobić gładką masę.
Kiszka ziemniaczana z watróbką
Dodać do masy zmieloną watróbkę, doprawić do smaku.